»Tytuł recenzji

Wielki test poziomu głośności wentylatorów cz. II

» Recenzja

Wielki test poziomu głośności wentylatorów cz. II


Alternative Text

Reviews - dodał
Lipiec 12, 2011 - 13:46 UTC
13 komentarzy


« PoprzedniaNastępna »

Wyróżnienia i nagrody

W zależności od uwzględnionego aspektu danej konstrukcji (cena, poziom głośności, typ, łożyska, start od 5V) raczej bez problemu  można wskazać następujących liderów w każdej z kategorii wentylatorów:

Wentylatory 80 mm:

Noiseblocker X1

+ Zalety- Wady
+ Najcichszy wentylator 80 mm w przystępnej cenie
- brak
Najcichszy wentylator 80 mm za niezbyt duże pieniądze
cool
Noiseblocker X1Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:Noiseblocker X1

SilentiumPC Zephyr 80

+ Zalety- Wady
+ Najtańszy rozsądny wentylator 80 mm do cichego komputera
- brak
Najtańszy rozsądny wentylator 80 mm, który warto brać po uwagę przy budowie cichego komputera
eco
SilentiumPC Zephyr 80Ocena
9.0/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:SilentiumPC Zephyr 80

Wentylatory 92 mm:


Noiseblocker PE-1

+ Zalety- Wady
+ Naprawdę porządny wentylator 92 mm. W teście wypadł najciszej.
- cena
Naprawdę porządna i super cicha konstrukcja 92 mm. Coś dla zwolenników ciszy absolutnej.
editor
Noiseblocker PE-1Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:Noiseblocker PE-1

Enermax TB Silence 92

+ Zalety- Wady
+ Cichy wentylator 92 mm w umiarkowanej cenie
- brak
Cichy wentylator 92 mm z dobrym łożyskiem i za umiarkowane pieniądze
cool
Enermax TB Silence 92Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:Enermax TB Silence 92

SilentiumPC Zephyr 92

+ Zalety- Wady
+ Najtańszy rozsądny wentylator 92 mm do cichego komputera
- brak
Najtańszy rozsądny wentylator 92 mm, który warto brać po uwagę przy budowie cichego komputera
eco
SilentiumPC Zephyr 92Ocena
9.0/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:SilentiumPC Zephyr 92

Wentylatory 120 mm:

NoiseBlocker MF12-S1

+ Zalety- Wady
+ Najcichszy wentylator 120 mm w zestawieniu
- cena
Najcichszy wentylator 120 mm w zestawieniu. Nie lada gratka dla każdego zwolennika maksymalnie wyciszonego komputera
editor
NoiseBlocker MF12-S1Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:NoiseBlocker MF12-S1

Enermax TB Silence 120

+ Zalety- Wady
+ Cichy wentylator 120 mm w umiarkowanej cenie
- brak
Cichy wentylator 120 mm z dobrym łożyskiem za umiarkowane pieniądze
cool
Enermax TB Silence 120Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:Enermax TB Silence 120

SilentiumPC Zephyr 120

+ Zalety- Wady
+ Cichy wentylator 120 mm w naprawdę przystępnej cenie
- brak
Cichy wentylator 120 mm za naprawdę niewielkie pieniądze
eco
SilentiumPC Zephyr 120Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:SilentiumPC Zephyr 120

Wentylatory 140 mm:

NoiseBlocker PK1

+ Zalety- Wady
+ Najcichszy wentylator 140 mm w zestawieniu
- cena
Najcichszy wentylator 140 mm w zestawieniu. Nie lada gratka dla każdego zwolennika maksymalnie wyciszonego komputera
editor
NoiseBlocker PK1Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:NoiseBlocker PK1

SilentiumPC Zephyr 140

+ Zalety- Wady
+ Cichy wentylator 140 mm w naprawdę przystępnej cenie
- nie zawsze startuje od 5V
Cichy wentylator 140 mm za naprawdę niewielkie pieniądze
eco
SilentiumPC Zephyr 140Ocena
9.5/10
Sprzęt do testów dostarczyła firma:SilentiumPC Zephyr 140

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (37 votes cast)
Wielki test poziomu głośności wentylatorów cz. II, 9.6 out of 10 based on 37 ratings

« PoprzedniaNastępna »

  1. Wielki test poziomu głośności wentylatorów cz. II
  2. Akasa
  3. Arctic
  4. be quiet!
  5. Enermax
  6. Fander
  7. Fractal Design
  8. Gelid
  9. Noctua
  10. Noiseblocker
  11. NOX
  12. Revoltec
  13. SilentiumPC
  14. Xthermal
  15. Yate Loon
  16. Wyniki wentylatorów 80 mm
  17. Wyniki wentylatorów 92 mm
  18. Wyniki wentylatorów 120 mm
  19. Wyniki wentylatorów 140 mm
  20. Wykresy zbiorcze - dla naprawdę dociekliwych :)
  21. Wyróżnienia i nagrody

  • darmacz

    Wielkie podziękowania i szacunek za tak ogromny test wemtylatorów.
    Jednak z mojej strony ogromnym minusem jest brak wielu wentylatorów 140mm, które sa ostatnio coraz częściej stosowane w obudowach komputerowych.
    Z uwagi na ich wyzsza cene niz wentylatorów pozostałych wielkosci, zainteresowanie ich kompletnymi testami jest bardzo duze.
    Chodzi o takie wnetylatory jak Aerocool, Alpenföhn, Sharkoon, Silverstone, Lian -Li, Prolimatech, Bitfenix, NZXT, Xilence oraz oczywiście Yate Loon i Enermax z serii Apollish Vegas.
    Kila z nich nowych moge dostarczyc do testów jak
    Aerocool Shark Devil, Prolimatech Vertex, Lian-Li i enrmax apollish Vegas i TB. Vegas Duo.

  • brodekk

    Popieram darmacza, mnie brakuje jeszcze podsumowania przepływu powietrza w zbiorczej tabeli, choćby podawanego fabrycznie.

  • t.luk

    Spróbujemy się skontaktować z producentami w sprawie tych wentylatorów ale nic na razie nie obiecujemy 🙂 Co do przepływu powietrza / deklarowanej wydajności to podobnie jak ma to miejsce w przypadku dB nie są to wyniki idealnie prawdziwe i z tego też względu nie chciałem powielać danych producenta. Jest plan, żeby to oczywiście zweryfikować ale do tego potrzeba troszkę czasu 🙂

  • gibki

    Bardziej niż suche dane na temat przepływu powietrza istotne jest jak taki wentylator wpłynie ma ochłodzenie wnętrza naszego sprzętu. Ciekawy byłby wykres prezentujący hałas generowany przez wentylator razem z temperaturą komponentów pod obciążeniem. Myślę, że znajdzie się sposób na powtarzalne wyniki 🙂

  • ElFi

    Ten test niewiele wnosi, ponieważ nie ma nic o wydajności testowanego wentylatora. Co z tego, że Zephyry sa ciche jak ich wydajność jest prawie zerowa? Wentylatory DELTA zajęłyby w tym teście ostatnie miejsce i ludzie odnieśliby wrażenie, że nie wolno ich kupować. Inaczej sprawa wygląda jeżeli spojrzeć na wydajność, taka DELTA skierowana na twarz wyrywa włosy z głowy!!! Dlatego test powinniście rozszerzyć choćby o podanie przy wentylatorze (na wykresie) ich deklarowanej prędkości obrotowej i poboru prądu – jest to jakiś punkt odniesienia co do wydajności, choć nie zawsze. Jako przykład podan wentylatorek Sunon a jego przeciwnik Zephyr (oba 80mm). Pobór prądu obu wentylatorów to 0,15A. Zephyr wolnoobrotowy, cichy i raczej jako ozdoba bo przepływ powietrza jest symboliczny, Sunon natomiast wysokoobrotowy, gośny i …urywa włosy. Tak diametralnie się różnią pomimo takiego samego poboru mocy. Idealnie byłoby zatem sprawdzić wydajność, głośność i zestawić to razem, ale chociaż podajcie na wykresach obroty – coś to powie o wydajności – nie zawsze głośny jest zły a cichy dobry i trzeba o tym wiedziec przed zakupem.

  • t.luk

    @ ElFi
    Zgadzam się z Tobą ale zauważ, że to jest jest wyłącznie porównanie poziomu głośności, to jest po prostu test dla osób poszukujących cichych wentylatorów. Co zaś się tyczy wydajności to naturalnie będzie to kolejny aspekt, który będziemy chcieli „przebadać” i obalić kolejne mity 😉

  • Pingback: Enermax próbuje zawojować rynek coolerów CPU | Chłodzenie.net()

  • Pingback: Efficient Power – bardziej przystępne zasilacze od be quiet! | Chłodzenie.net()

  • Pingback: Anemometr – nowy nabytek, nowe możliwości | Chłodzenie.net()

  • Ok, pomiary poziomu głośności mamy już dopracowane…Teraz zaczynamy zabawę z CFM i m/s 🙂
    http://chlodzenie.net/reviews/do-pieciu-razy-sztuka-czyli-ktory-wentylator-phobya-jest-dla-ciebie/

  • Pingback: Enermax ETS-T40-VD | Chłodzenie.net()

  • Pingback: Enermax na CeBit 2012 | Chłodzenie.net()